Smilift, videoproductie van Benoît Félix, foto © Greet De Gendt

Benoît Félix is een Belgisch kunstenaar (Brussel, 1969). Hij woont en werkt in Lustin en geeft tekenkunst aan de Ecole supérieure des Beaux-Arts de Liège (ESAVL). Hij studeerde tekenkunst aan de Académie Royale des Beaux-Arts de Bruxelles en verdiepte zich gedurende negen jaar in de studie van de psychoanalyse. Benoît stelt wordt gevraagd voor uiteenlopende tentoonstellingsprojecten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Een overzicht vind je op zijn website: https://www.benoitfelix.com/cv

Benoît Félix vertrekt vanuit het (getekende) beeld en stelt dit beeld en onze omgang ermee in vraag doordat hij de tekeningen of vormen uitknipt en ze binnenbrengt in de wereld van de objecten, in de realiteit. Een soortgelijke illusie creëert Benoît Félix in zijn videoperformances waarin hijzelf interageert met het geprojecteerde beeld.

Doordat het beeld wordt aangeraakt en gemanipuleerd ontplooit het zich als object en handeling in de ruimte die ons omringt, komt het dichter te staan bij onze realiteit, bij ons handelen en zijn in de wereld – zonder zijn autonomie als kunstwerk op te geven. Benoît Félix’ werken bevragen onze manier van kijken, hoe we het kijken hanteren als strategie, als tekensysteem. Dit uitgangspunt is enerzijds uitermate geschikt om aan de hand van kunstwerken filosofische uitspraken te doen over en inzichten te verschaffen in de ons omringende realiteit (werkzaamheid van het kunstwerk) en de institutionalisering van die realiteit, een alomtegenwoordige disciplinering; anderzijds uitermate geschikt om het in te zetten binnen een  kunsteducatieve context.

Het gaat om letterlijk zeer performatieve of “handelende” kunstwerken, met een hoge tactiliteit of haptische eigenschap waarmee je als toeschouwer onontkombaar een innige band opzet, het als het ware als instrument en communicatiemiddel kan hanteren en delen.

De samenwerking tussen De FactorY en beeldend kunstenaar Benoît Félix betreft een artistieke dynamiek. De kunstenaar introduceert in het atelier op een ‘virale’ manier zijn/haar werkwijze, de manier waarop hij omgaat met zijn/haar artistieke energie.

De samenwerking met Benoît Félix ontplooit zich op drie niveaus. Telkens betreft het een specifieke samenwerking, of uitnodiging tot samenwerking, met mensen uit het atelier en daarbuiten.
1. Productie van videoperformances.
2. Tentoonstelling met werken van Benoît in combinatie met werken uit het atelier.
3. Productie en happening van in situ installatie “De tekening van het water op het water”.

Tentoonstelling en happening hebben plaats in het kader van het sociaal artistiek festival liaisonpubliek.

 

Project Benoît Félix

Samenwerking met beeldend kunstenaar Benoît Félix

Van januari tot juni 2020 werken we samen met Benoît aan enkele videoproducties, een grote tentoonstelling en een tijdelijke in-situ installatie in en rond OPEK in Leuven.

 

Wegens het uitbreken van de corona-epidemie in maart 2020 werd dit project helaas bruusk afgebroken. We hopen in de toekomst opnieuw met Benoît te kunnen samenwerken.

 

 

 

Foto’s : Greet De Gendt

Tentoonstellingen

Afgelopen tentoonstellingen

2020

2019

2018

2017